logo

Pioner så vackert

2 juli, 2014
tags:

Nu börjar pionerna blomma ut för den här gången. Dom har varit helt fantastisk. Synd att dom har så kort blomning. I år har pionerna varit lite extra vackra, kanske för att våren varit så varm. Och doften är så mild och ljuvlig, fyller hela trädgården på kvällen. Pioner ”måste” finnas i en feng shui trädgård. Det är kärleken blomma. Och visst är det så att man nästan drunknar i dess skönhet…


IMG_2649


IMG_2654


IMG_2651

Bild: Gudrun H Bengtsson

Trädgårdskramar på er!

Gudrun

 

Härligt bröd, super gott

23 maj, 2014
tags: ,

Här om dagen skrev jag på Facebook att jag bakat ett supergott bröd och lovade skriva ner receptet. Så här kommer det värt att prova. Underbart att knåda och baka sitt egna bröd.

Tips är att ta med ett bröd nästa gång du besöker en vän. Jag lovar det är mycket uppskattat.

1 Stort bröd

Fördeg kväll

?    3 dl Vatten

?    3 dl grovt rågmjöl (ekologiskt)

?    3 dl special vetemjöl (ekologiskt)

 Deg dag 2

?    Fördeg

?    3 dl vatten 37 gradigt

?    1,5 tsk Salt

?    15 g Ca 15-20 gram, färsk jäst beror på hur mycket tid du har!

?    1,5 tsk fint krossad anis (kan uteslutas)

?    4 msk honung, flytande (kan uteslutas)

?    2 msk rapsolja eller olivolja

Ca 10 dl av special vetemjöl (jag brukar blanda special vetemjöl med grovt råg och grahamsmjöl, river i lite morötter eller solroskärnor men mängden skall vara totalt 10 dl.)

 ?    Fördeg kväll: Rör ihop vatten, råg och vetemjöl. Ställ i rumstemperatur med plastfolie över bunken. Låt stå över natten eller minst 10-12 timmar.

?    Deg+ fördeg: Använd assistent annars får du röra ordentligt! Rör ner vatten och jäst tills det lösts upp. Blanda ner övriga ingredienser, lite mjöl i taget. Knåda cirka 10 minuter. Degen kommer vara lösare men det ska den vara. Strö över mjöl och plasta in bunken. Låt jäsa cirka 3 timmar eller tills dubbel storlek i rumstemperatur. När den jäst klart knåda den litegrann igen.

?    Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Sätt en smörad ring från en springform på plåten och lägg i degen. Snitta ett mönster i brödet. Låt jäsa under bakduk cirka 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. In i ugnen och låt ringen sitta kvar en stund precis så att degen stelnat, då kan du försiktigt ta bort ringen, (använd pannlappar den är super varm). Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Eller tills temperaturen är ca 94 gr.

?    Låt brödet svalna innan du skär i det! Mums så gott!

Det förgyller bakande med fina bakdukar.


IMG_0003


IMG_2581

Bild: Gudrun H Bengtsson

Önskar dig ett härlig brödbak.

Gudrun

 

 

 

 

Härliga örter

21 maj, 2014
tags:

20140521-131135-47495831.jpg

Plockade mina egna örter från trädgårdslandet i morse. Det ger sådan god energi i kroppen, man känner sig så nyttig och så är det ju nyttigt också. Kryddorna har jag i krukor. Lättare att plocka och snyggt är det också. Ser trevligt ut att blanda trädgårdsland med krukor. Den första salladen har också kommit upp men den får växa till sig lite.

Jag torkar örterna på ca 25 gr på bakplåtspapper i ugnen tills de är torra och fina. Går också att torka i små knippen hängande i rummet. När jag torkar i ugnen klämmer jag fast en handduk i ugnslucka. Bra ifall det bildas fukt.

Kramar Gudrun

Kärlek

14 februari, 2014
tags:

Önskar en fin och härlig Alla hjärtans dag. Visste du att om man kramar någon hjärta mot hjärta och helst sju personer per dag eller fler. Sägs världen bli en kärleksfull värld. Det är verkligen värt att försöka hjälpa till att fylla världen med kärlek, eller hur!
Att krama någon som inte förväntar sig att få en kram. Kanske en arbetskamrat som man inte är hundra vän  med t ex. Då sker något alldeles extra med den energi som finns där mellan. Kanske blir det bästa vännen med tiden.

Kramar sprider kärlek alla dagar.


hjärta
Många kärleksfulla kramar!

Gudrun

 

 

 

Hästens år

30 januari, 2014
tags:

Det kinesiska nyåret 2014 infaller den 31 januari, då det blir hästens år. Då  lämnar vi ormens år bakom oss.

Det kinesiska nyåret är en riktig familjehögtid i Kina. Alla som kan försöker åka hem till sina föräldrar och familj för att träffa nära och kära. Familjemiddagen på nyårsafton är den viktigaste händelsen på nyåret. Man äter fiskrätter, eftersom ordet ?fisk? uttalas likadant som ?överflöd?.

Vid midnatt färgas himmelen av raketer och fyrverkerier. En återkommande gåva är en present i ett rött kuvert och man är vänligare än vanligt för det gäller att ta med så mycket som möjligt av godhet och överflöd. För att det nya året skall inbringa rikedom i alla livsaspekter. 

Hästens tecken

Hos kineserna symboliserar hästens år det ädla och eleganta men också snabbhet och uthållighet. Det står också för intelligens, vältalighet och frihet. Hästens år associeras också med glädje, flexibilitet, humor och fest.

Människor som är födda i hästens tecken tycker om att avancera snabbt. Uppbrott är inga problem för dem, de ser snarare fram emot alla livets förändringar. Man kan inte beskylla dem för att vara särskilt konservativa. Är man född i hästens tecken är man troligen väldigt självsäker och kanske till och med en aning skrytig.

Hästar gillar att aktivera sig, många av dem gillar sport och att engagera sig. De är bra på att fatta snabba beslut och tar ofta kommando över andra människor. De lär sig nya saker snabbt men kanske är de dock inte så duktiga på att verkligen slutföra alla projekt de påbörjar. Tålamod är knappast hästens starkaste sida.

Samtidigt är människor födda i hästens år har ett hett temperament och är samtidigt väldigt envisa ? det är svårt för dem att erkänna sina egna fel och brister. Samtidigt är de inte speciellt långsinta. De har dessutom väldigt svårt att lyda order och kan ha svårt för arbeten där de måste samarbeta alltför mycket med andra.

Hästar är kreativa och riktigt bra problemlösare men de kan ibland drömma sig bort och bli lite tankspridda också. Kanske är det för att de håller på med så många olika saker samtidigt. Hästar är också väldigt rakt på sak och förväntar sig detsamma tillbaka från sin omgivning.

Som yrke kan hästen nästan välja vad som helst eftersom denne har så lätt för att lära och är så flexibel, men ledaryrken eller yrken där man jobbar mycket individuellt brukar passa dem allra bäst. Det är dock viktigt att de får träffa många människor. Är man född i hästens år bryr man sig inte mycket om pengar och man är ofta väldigt generös.

Önskar er en trevligt Kinesiskt nyår.

Kramar
Gudrun

Naturens spratt

13 januari, 2014

Naturen är så fascinerad titta bara på det här trädet som
vi mötte när vi var på långpromenad i Sandsjöbacka. Vilket
konstverk, trädet har skapat en egen form. Undrar vad trädet vill
säga!!!


20140113-095455.jpg

Bild: Gudrun H Bengtsson

Kram på er
Gudrun

God Jul

22 december, 2013

Önskar er en riktigt skön och lugn jul. Där vänner och familj är det centrala. Att mysa och umgås, det är temat för jul eller hur!!

Tomtefamiljen har min mamma virkat. En given tradition att de plockas fram varje jul.


20131222-155641.jpg

Julkramar
Gudrun